Το ανοσοποιητικό σας σύστημα: τι μπορεί να κάνετε λάθος; - photo

 

Αυτές οι ένδοξες καλοκαιρινές ημέρες γεμάτες ήλιο και θάλασσα μπορεί να φαίνονται σαν μια μακρινή ανάμνηση αλλά καθώς πλησιάζει ο χειμώνας μπορούμε να προσμένουμε τις υπέροχες εορταστικές ημέρες που πλησιάζουν. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα ωστόσο, δεν ανυπομονεί καθόλου για τα κοινά κρυολογήματα που εμφανίζονται κατά τη χειμερινή περίοδο. Όλοι μας έχουμε ζήσει στιγμές κόπωσης, κρύου και δυσκολίας να σηκωθούμε για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας. Είναι άραγε δυνατόν να παρέμβουμε και να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα για να καταπολεμήσουμε το όποιο μικρόβιο? Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να προετοιμάσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα με τον παρακάτω οδηγό!

Εννέα λόγοι για τους οποίους το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να αποδυναμωθεί:

1.Ταξιδεύοντας

Μπορεί να σας εκπλήξει αλλά η συχνή μεταφορά απαιτεί μεγάλη προσπάθεια από τον οργανισμό και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς έρχεστε σε επαφή με πολλούς ανθρώπους που μεταφέρουν μικρόβια. Η έλλειψη ύπνου, η αλλαγή της πίεσης του αέρα, η ρύπανση και οι μεταβολές της θερμοκρασίας μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τη χαμηλή ανοσοαπόκριση του οργανισμού. Αυτή η καθημερινή έκθεση σε μικρόβια τοποθετεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα σε εγρήγορση και αυξάνει τις πιθανότητες σύλληψης μικροβίων. Για να μειώσετε την πιθανότητα μόλυνσης κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, δοκιμάστε να έχετε μαζί σας απολυμαντικά χεριών και ελαχιστοποιήστε την επαφή με μολυσμένα αντικείμενα.

2. Άγχος

Το άγχος μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να συμβάλει αρνητικά σε σοβαρότερα θέματα υγείας. Δοκιμάστε να κάνετε κάποιες χαλαρωτικές δραστηριότητες όπως γιόγκα ή χρήση ελαίων για ένα χαλαρωτικό μπάνιο. Πάνω απ 'όλα, προσπαθήστε να είστε θετικοί, καθώς έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που έχουν θετική σκέψη παρουσιάζουν ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση σε σύγκριση με εκείνους που τείνουν να είναι πιο αρνητικοί.

3. Κακή διατροφή

Η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να αποτελεί πρόκληση για κάποιους αλλά αν κρυολογείτε συχνά τότε είναι καιρός να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο φαγητό που καταναλώνετε. Βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε  την απαραίτητη  πρωτεΐνη, φρούτα και λαχανικά που περιέχουν βιταμίνη C, E και β-καροτένιο.  Η υψηλή πρόσληψη σακχάρων και η κατανάλωση  «γρήγορου φαγητού» μπορεί δυστυχώς να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Τέτοιου είδους τρόφιμα τροφοδοτούν τα «παθογόνα» βακτήρια που βρίσκονται στο έντερο με αποτέλεσμα να δημιουργείται δυσβίωση. Πολλά από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος  βρίσκονται στο έντερο και έτσι μια ανισορροπία εκεί μπορεί να επηρεάσει τις ανοσολογικές αποκρίσεις.

Τα συμπληρώματα διατροφής επίσης μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση ή ακόμα και την αποκατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος.  Πιο συγκεκριμένα, τα προβιατικά διατηρούν μια σωστή ισορροπία μεταξύ των «καλών» και των «κακών» βακτηρίων, προάγοντας την πέψη και την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η X4Nutrition προτείνει το Optibac-Για κάθε ημέρα!

4. Αλκοόλ

Μια νυχτερινή έξοδος με φίλους μπορεί να οδηγήσει στην κατανάλωση ενός ή και περισσότερων αλκοολούχων ποτών. Σε αναφορά στο περιοδικό Alcohol Research: Current Reviews (ARCR), διαπιστώθηκε ότι το αλκοόλ διαταράσσει τα ανοσολογικά μονοπάτια με περίπλοκο και φαινομενικά παράδοξο τρόπο. Αυτές οι διαταραχές μπορούν να μειώσουν την ικανότητα του οργανισμού να αντιμετωπίσει μια λοίμωξη ή να αποκαταστήσει κάποιον τραυματισμένο ιστό. Καλό είναι λοιπόν να περιοριστεί η ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνετε. Αν σας αρέσει να πίνετε ένα ποτό την εβδομάδα μετά από μια κουραστική μέρα επιλέξτε ένα ποτήρι κόκκινο κρασί καθώς περιέχει αντιοξειδωτικά που είναι γνωστό ότι στηρίζουν την υγεία της καρδιάς και των αγγείων.

 

5. Κάπνισμα

Παράλληλα με τις πολλαπλές αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος,  έρευνα υποδηλώνει ότι το κάπνισμα εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Υπάρχουν επιβλαβή στοιχεία που βρίσκονται στα τσιγάρα που μπορούν να οδηγήσουν στο σχηματισμό ελεύθερων ριζών στο σώμα και να επηρεάσουν αρνητικά την ανοσολογική λειτουργία. Παράλληλα το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία του μικροβιώματος  του εντέρου. Εάν είστε καπνιστής η καλύτερη συμβουλή είναι να κόψετε  το κάπνισμα! Αν αυτό είναι υπερβολικά δύσκολο δοκιμάστε να αλλάξετε τα τσιγάρα με μια λιγότερο επιβλαβή, εναλλακτική λύση όπως ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο και σταδιακά προετοιμαστείτε για τη διακοπή του.

6. Έλλειψη ύπνου

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η στέρηση του ύπνου μειώνει τον αριθμό των Τ-λεμφοκυττάρων ενώ οι αντιφλεγμονώδεις κυτταροκίνες αυξάνονται με αποτέλεσμα να  διαταράσσεται και να εξασθενεί η ανοσολογική απόκριση. Πώς μπορείτε να βελτιώσετε την ποιότητά σας του ύπνου; Προσπαθήστε να μειώσετε την κατανάλωση καφεΐνης , δοκιμάστε ένα χαλαρωτικό μπάνιο, απολαύστε ένα φλιτζάνι χαμομηλιού και κάντε ελαφρύ μασάζ με την πρωτοποριακή λοσιόν Magnesium Sleep Lotion της Better You που με τα μοναδικά συστατικά της προετοιμάζει τον οργανισμό για έναν ποιοτικό και συνεχές ύπνο. 

Η X4Nutrition προτείνει το Magnesium Sleep Lotion της Better You!

Είναι επίσης καλό να διατηρείτε την κρεβατοκάμαρά σας καθαρή και οργανωμένη δημιουργώντας ένα ευχάριστο περιβάλλον για ύπνο. Τέλος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μάσκα ματιών και ωτοασπίδες για να αποκλείσετε οποιαδήποτε  διαταραχή του ύπνο σας.

7. Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας

Ο μειωμένος ελεύθερος χρόνος, οι καιρικές συνθήκες και οι καθημερινές ευθύνες είναι μόνο μερικοί λόγοι που μπορεί να εμποδίσουν μια φυσική δραστηριότητα. Έρευνα δείχνει ότι η ενσωμάτωση μόλις 20 λεπτών άσκησης στην καθημερινή ρουτίνα έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζει θετικά τις ανοσολογικές αποκρίσεις. Εάν οδηγείτε παρκάρετε πιο μακριά από τον προορισμό σας ώστε να περπατήσετε λίγο περισσότερο. Προτιμήστε τις σκάλες , πλύνετε μόνοι σας το αυτοκίνητο χαρείτε τις οικιακές εργασίες.

8. Απομόνωση

Τα συναισθήματα μοναξιάς και η κοινωνική απομόνωση μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σας σύστημα. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που έχουν μια υγιή επαφή με τους φίλους και την οικογένεια έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα σε σύγκριση με εκείνους που αισθάνονται και ζουν μόνοι. Για να βελτιώσετε την κοινωνική σας κατάσταση και ευημερία δοκιμάστε να γίνετε μέλος τοπικών συλλόγων ή εάν έχετε παιδιά κανονίστε μια ημέρα παιχνιδιού και απολαύστε ένα φλιτζάνι τσάι με τους γονείς σας. Υπάρχουν επίσης διάφορες πλατφόρμες στο διαδίκτυο που μπορούν να σας βοηθήσουν να επανασυνδεθείτε με παλιούς φίλους ή να συναντήσετε νέους ανθρώπους.

9. Ανθυγιεινές σχέσεις

Οι ανθυγιεινές ή τοξικές σχέσεις μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Προβληματιστείτε και αναρωτηθείτε αν ο σύντροφος ή οι φίλοι σας: Βγάζουν τον καλύτερο εαυτό σας; προσδίδουν αξία στη ζωή σας; επενδύετε και οι δύο στη σχέση σας;

Είναι πραγματικά σημαντικό να περιβάλλεστε από θετικούς ανθρώπους που πραγματικά θέλουν το καλύτερο για εσάς. Σύμφωνα με μελέτη τα θετικά συναισθήματα συνδέονται με άτομα που υποφέρουν λιγότερο από τα κοινά κρυολογήματα ή τις διάφορες λοιμώξεις.