Σύμμαχος των αγωνιζόμενων στο Μαραθώνιο το διαδερμικό μαγνήσιο - photo

 

Γιάννης Χρύσου

Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Με αφορμή τον κλασσικό Μαραθώνιο της Αθήνας, στον οποίο χιλιάδες Έλληνες και ξένοι αθλητές (και όχι μόνο αθλητές) θα λάβουν μέρος, οι ειδικοί επισημαίνουν τη σημασία που έχει η επάρκεια σε μαγνήσιο, για την επίτευξη καλών επιδόσεων.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί η έλλειψη μαγνησίου είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι μειώνει σημαντικά την αποδοτικότητα στην άσκηση, ιδιαίτερα στις μεγάλες αποστάσεις όπως είναι ο Μαραθώνιος. 

Όπως μας εξηγεί ο Γιάννης Χρύσου κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος και παράλληλα πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ Αθηνών, το μαγνήσιο συνεισφέρει στη παραγωγή ενέργειας με έναν ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια παρατεταμένης άσκησης, κρίσιμα μεταλλικά στοιχεία (όπως ο ψευδάργυρος, το χρώμιο και το σελήνιο) μαζί με το μαγνήσιο, εκκρίνονται με τον ιδρώτα και δύσκολα αναπληρώνονται.

«Το λάδι μαγνησίου σε μορφή διαδερμικού σπρέι και οι αντίστοιχες νιφάδες μαγνησίου επιτρέπουν στο σώμα να διατηρεί τα βέλτιστα επίπεδα μαγνησίου κατά τη διάρκειά της, αλλά και μετά από αυτήν, αναπληρώνοντας το χαμένο μαγνήσιο. Με αυτόν τον τρόπο καταπολεμώνται η κόπωση και οι κράμπες και προωθείται ταχύτερα η τόσο σημαντική μυϊκή αποκατάσταση» επισημαίνει ο κ. Χρύσου.

Οι αθλητές συχνά συμβουλεύονται να αυξήσουν την ποσότητα μαγνησίου που λαμβάνουν από τη διατροφή τους, εντάσσοντας σε αυτήν προϊόντα ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, μπανάνες, αποξηραμένα φρούτα και σπόρους. Υπάρχουν, όμως, πολλά επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι κάτι τέτοιο δεν αρκεί. Αφενός διότι η βιοδιαθεσιμότητα του μαγνησίου ποικίλει, αφετέρου γιατί ο σύγχρονος τρόπος παραγωγής γεωργικών προϊόντων έχει οδηγήσει το έδαφος σε ένδεια μαγνησίου.  

Πολλοί γιατροί, διαιτολόγοι καθώς και προπονητές θεωρούν το μαγνήσιο ως το πιο σημαντικό μέταλλο στη διατροφή του αθλητή, το οποίο είναι απαραίτητο, όχι μόνο για τη βέλτιστη σύσπαση των μυών και τη σκελετική αντοχή, αλλά και για την αποδοτικότερη χρήση οξυγόνου, που είναι απαραίτητη για την αθλητική απόδοση.

Παράλληλα επιταχύνει την ανάρρωση από την κόπωση και από τους τραυματισμούς.  

Μια κλινική δοκιμή από το Πανεπιστήμιο του Cardiff έδειξε πόσο καλά απορροφάται το μαγνήσιο μέσω του δέρματος, τροφοδοτώντας κάθε κύτταρο. Συγκεκριμένα, οι Watkins & Josling εξέτασαν κατά πόσο η διαδερμική εφαρμογή εξαϋδρικού χλωριούχου μαγνησίου θα μπορούσε να μεταβάλει τα επίπεδα μαγνησίου στον ορό και στις αναλογίες ασβεστίου / μαγνησίου του σώματος. Μετά από 12 εβδομάδες, το 89% των συμμετεχόντων παρουσίασε αύξηση των κυτταρικών επιπέδων μαγνησίου κατά 59,7%. Αυτό το ποσοστό , σύμφωνα με τους επιστήμονες, αντιπροσωπεύει πέντε φορές ταχύτερο αποτέλεσμα από ό,τι αποδίδουν τα συμπληρώματα μαγνησίου, που λαμβάνονται από το στόμα.

Η Ali Robinson, αθλήτρια τριάθλου, θεωρεί το διαδερμικό μαγνήσιο ανεκτίμητο

Όπως η ίδια αναφέρει «Μετά τη χρήση του διαδερμικού μαγνησίου για τρεις εβδομάδες, τα πόδια μου είναι πιο χαλαρά χωρίς να παθαίνω κράμπες».

Σύμφωνα με τον κ. Χρύσου, η διαδερμική εφαρμογή μαγνησίου είναι κατάλληλη για επαγγελματίες αθλητές, που χρειάζονται υψηλά επίπεδα μαγνησίου.

Χρησιμοποιώντας την πιο καθαρή φυσική πηγή χλωριούχου μαγνησίου, τα προϊόντα διαδερμικού μαγνησίου, πιστοποιημένα από το Πανεπιστήμιο του Cardiff, γίνονται το σημείο αναφοράς για την αθλητική απόδοση.