Η βιταμίνη D προστατεύει από τo κρυολόγημα και τη γρίπη - photo

Επιμέλεια
Ευγενία Αλεξάνδρου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πτυχιούχος  University of Nottingham

Οι οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις αποτελούν σημαντική αιτία της παγκόσμιας νοσηρότητας και θνησιμότητας, με την πνευμονία να αποτελεί αιτία για εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην British Medical Journal, τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορεί να συμβάλουν στην προστασία από τις οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού.   

 Τα αποτελέσματα βασίζονται σε μια νέα ανάλυση δεδομένων από περίπου 11.000 συμμετέχοντες από 14 χώρες.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Adrian Martineau από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου (QMUL), δήλωσε: «Αυτή η σημαντική ερευνητική προσπάθεια έχει δώσει την πρώτη οριστική απόδειξη ότι η βιταμίνη D συμβάλει στην προστασία από λοιμώξεις του αναπνευστικού. Οι προστατευτικές επιδράσεις της βιταμίνης D είναι ισχυρότερες σε εκείνους που έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D και όταν τα συμπληρώματα χορηγούνται ημερήσια».

Η  ημερήσια χορήγηση των συμπληρωμάτων μείωσε κατά το ήμισυ τον κίνδυνο οξείας αναπνευστικής λοίμωξης στα άτομα με τα χαμηλότερα αρχικά επίπεδα της βιταμίνης D (κάτω από 10 ng/ml). Τα άτομα με υψηλότερα αρχικά επίπεδα βιταμίνης D επίσης επωφελήθηκαν, αν και η επίδραση ήταν πιο συγκρατημένη (μείωση του κινδύνου κατά 10%). Συνολικά, η μείωση του κινδύνου οξείας αναπνευστικής λοίμωξης από την προστατευτική επίδραση της βιταμίνη D βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την μείωση του κινδύνου που προκαλείται από την προστατευτική επίδραση του εμβολίου της γρίπης.

Η βιταμίνη D-η αλλιώς η “βιταμίνη του ήλιου”- προστατεύει έναντι των λοιμώξεων του αναπνευστικού, ενισχύοντας τα επίπεδα των αντιμικροβιακών πεπτιδίων, φυσικών ουσιών που δρουν όπως τα αντιβιοτικά στους πνεύμονες και στο υπόλοιπο αναπνευστικό σύστημα. Το συμπέρασμα αυτό αποδεικνύει γιατί η βιταμίνη D προστατεύει από τις κρίσεις άσθματος, οι οποίες συνήθως προκαλούνται από ιούς του αναπνευστικού συστήματος. Επιπλέον, τα αποτελέσματα της μελέτης ταιριάζουν με το γεγονός ότι τα κρυολογήματα και η γρίπη εμφανίζονται πιο συχνά το χειμώνα και την άνοιξη, όταν δηλαδή η βιταμίνη D βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα.

Ο ερευνητής καταλήγει: «Τα συμπληρώματα βιταμίνης D είναι μια ασφαλής και προσιτή μορφή θεραπείας που θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα αποδοτική».