Η βιταμίνη D και η σχέση της με τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου-Από την διαιτολόγο-διατροφολόγο Ευγενία Αλεξάνδρου - photo

Επιμέλεια
Ευγενία Αλεξάνδρου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πτυχιούχος  University of Nottingham

Ο David G. Binion από το Pittsburgh Medical Center και οι συνεργάτες του εντόπισαν 965 ασθενείς μεφλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (61,9% με νόσο του Crohn, 38,1% με ελκώδη κολίτιδα) , από τους οποίους συλλέγονταν δεδομένα για 5 χρόνια.  Οι ασθενείς κατηγοριοποιήθηκαν με βάση τα επίπεδα της βιταμίνης D στον ορό του αίματος και ύστερα αξιολογήθηκε η σχέση μεταξύ των επιπέδων και της κλινικής κατάστασης των ασθενών. Κατά την εγγραφή, το 8,9% των ασθενών παρουσίαζε έλλειψη βιταμίνης D, το 33,1% παρουσίαζε ανεπάρκεια ενώ κατά το πέρας της περιόδου της μελέτης τα ποσοστά είχαν μειωθεί στο 4,9% και 23,6% αντίστοιχα. Στο 67,9% των ασθενών που χορηγήθηκαν συμπληρώματα βιταμίνης D σημειώθηκε βελτίωση των επιπέδων της βιταμίνης D, ενώ μέχρι το τέλος της μελέτης η βιταμίνη D είχε φτάσει στα ιδανικά επίπεδα.

«Η μελέτη έδειξε ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D σχετίζεται με την επιδείνωση της κλινική κατάστασης των ασθενών» , ανέφερε ο Binion. Πιο συγκεκριμένα, στους ασθενείς με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D χορηγήθηκαν περισσότερα φάρμακα ενώ οι επισκέψεις στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και οι εισαγωγές στο νοσοκομείο ήταν και αυτές περισσότερες.

Σύμφωνα με τον Binion: «Τα στοιχεία δείχνουν ότι η διόρθωση της ανεπάρκειας της βιταμίνης D συνεπάγεται με αυτόματη βελτίωση της κλινικής κατάστασης των ασθενών».