10 βήματα για την επιλογή ενός προβιοτικού υψηλής ποιότητας - photo

 

1. Υπάρχουν διάφορα προβιοτικά

Τα διαφορετικά προβιοτικά έχουν διαφορετικές ιδιότητες και οφέλη. Επιλέξτε συγκεκριμένο συμπλήρωμα προβιοτικών έτσι ώστε να λάβετε τα κατάλληλα στελέχη που θα αποβούν ωφέλιμα για το θέμα υγείας που μπορεί να έχετε. Για παράδειγμα το είδος Saccharomyces boulardii ενδείκνυται για την καταπολέμηση της διάρροιας, το Lactobacilli για όσους λαμβάνουν αντιβιοτικά και τα Bifidobacteria για τα παιδιά και τα βρέφη. Όλοι οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές ανάγκες και σίγουρα δεν πρόκειται ένα μόνο προβιοτικό να κάνει για όλους.

2. Ειδικότητα του στελέχους

Υπάρχει πολλή παρεξήγηση ως προς τον ορισμό ενός προβιοτικού στελέχους. Το Acidophilus είναι το όνομα ενός είδους και όχι ενός στελέχους . Όπως δήλωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, η ορθή ταυτοποίηση του είδους και του στελέχους των μικροοργανισμών είναι κρίσιμης σημασίας καθώς οι παρατηρούμενες επιδράσεις αφορούν όχι απλά στα είδη αλλά στα συγκεκριμένα στελέχη των προβιοτικών.

H αναφορά λοιπόν ότι ένα προβιοτικό προϊόν εμπεριέχει για παράδειγμα Lactobacillus acidophilus είναι ημιτελής. Υπάρχουν διαφορετικά είδη Lactobacillus acidophilus (πχ Rosell 52, LA-05, NCFM®) με διαφορετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Αναζητείστε λοιπόν το προϊόν που αναφέρει με ακρίβεια το εξειδικευμένο είδος προβιοτικού στελέχους που εμπεριέχει

3. Μελέτες in vitro

Τα προβιοτικά στελέχη πρέπει να πληρούν όλα τα ακόλουθα κριτήρια για να είναι αποτελεσματικά:

1) Ικανότητα επιβίωσης σε θερμοκρασία δωματίου

2) Ικανότητα αντίστασης στην γαστρική οξύτητα και τα χολικά άλατα (έτσι ώστε να επιβιώσουν για να φτάσουν στο έντερο)

3) Δυνατότητα προσκόλλησης στο εντερικό τοίχωμα (μόνο τότε τα προβιοτικά μπορούν να πολλαπλασιαστούν στο έντερο)

4) Ικανότητα να αναστέλλουν παθογόνους μικροοργανισμούς

Αυτές οι δοκιμές συνήθως διεξάγονται in vitro, δηλαδή σε ένα εργαστήριο που χρησιμοποιεί προσομοιωμένες συνθήκες της ανθρώπινης γαστρεντερικής οδού. Οι δοκιμές in-vitro θα πρέπει να διεξάγονται στα συγκεκριμένα  προβιοτικά στελέχη για να βεβαιωθούμε ότι μπορούν να παρέχουν αυτά τα ουσιώδη κριτήρια.

4. Κλινικές μελέτες στον άνθρωπο

Τα προβιοτικά υψηλής ποιότητας δοκιμάζονται κλινικά in vivo για να εξασφαλιστεί το γεγονός ότι προσφέρουν οφέλη για την υγεία του ανθρώπου. Ένα καλό προβιοτικό θα έχει κλινικές δοκιμές στελεχών που έχουν διεξαχθεί στον άνθρωπο και συγκεκριμένα διπλά τυφλές, τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο, κλινικές μελέτες. Θα πρέπει να μπορείτε να πληκτρολογήσετε ένα όνομα προβιοτικού στελέχους στο διαδίκτυο και να δείτε μια λίστα κλινικών δοκιμών που έχουν διεξαχθεί με επιτυχία σε αυτό το συγκεκριμένο στέλεχος. Υπάρχουν εκατοντάδες κλινικές δοκιμές για τα στελέχη της σειράς της Optibac Probiotics.

5. Σταθερότητα - Συντήρηση

Έχουν περάσει οι ημέρες που τα προβιοτικά στο ψυγείο ήταν καλύτερα από εκείνα στο ράφι. Οι εξελιγμένες τεχνικές λυοφιλοποίησης εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα τους σε θερμοκρασία δωματίου.

6. Αριθμός βακτηρίων

Συνήθως παρέχονται τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο μικροοργανισμοί ανά ημερήσια δόση αντί για εκατομμύρια. Ακόμα και τα βρέφη και τα παιδιά χρειάζονται δισεκατομμύρια καλά βακτήρια σε συμπλήρωμα καθώς το ανθρώπινο σώμα φιλοξενεί πάνω από 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια! Δεν επιβέλλεται βέβαια να επικεντρωθούμε πάρα πολύ στον αριθμό  - δεν υπάρχει για παράδειγμα καμία ανάγκη να ληφθούν 100 δισεκατομμύρια βακτήρια εάν τα προβιοτικά στελέχη δεν είναι υψηλής ποιότητας...

7. Χρόνος παραγωγής

Ο χρόνος παραγωγής εξ ορισμού υπδηλώνει τον αριθμό των βιώσιμων δισεκατομμυρίων κατά τη στιγμή της παραγωγής. Αυτό μπορεί να είναι παραπλανητικό διότι τα προβιοτικά είναι ευαίσθητα και είτε φυλάσσονται στο ψυγείο είτε στο ράφι, θα χάσουν εν μέρει τη βιωσιμότητά τους και ο αριθμός τους θα μειωθεί με το χρόνο. Επιπλέον, ο ρυθμός με τον οποίο μειώνονται τα βακτήρια σε βάθος χρόνου, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η σταθερότητα του σκευάσματος. Προσπαθήστε λοιπόν να επιλέγετε προβιοτικό που αναγράφει τον αριθμό εκείνο των βακτηρίων  που είναι βιώσιμος μέχρι τη λήξη του προϊόντος. Να εγγυάται δηλαδή η εταιρεία πως ο αριθμός που αναφέρει στη συσκευασία θα υπάρχει έως την λήξη του προϊόντος.

8. Μετρημένα είδη στελεχών

Σε γενικές γραμμές, καλό είναι να λάβετε μια σειρά διαφορετικών προβιοτικών στελεχών και παράλληλα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το προβιοτικό συμπλήρωμα δεν παρουσιάζει μια υπερβολική ποσότητα. Ένα προβιοτικό πολλαπλών στελεχών υψηλής ποιότητας θα πρέπει να περιέχει μέχρι 5 ή 6 διαφορετικά προβιοτικά στελέχη και όχι 20. Αυτό επιβάλλεται διότι τα διάφορα προβιοτικά στελέχη έχουν αποδειχθεί ότι «κανιβαλίζονται» μεταξύ τους μέσα στην κάψουλα.

9. Η άποψη των καταναλωτών

Μπορεί να μην έχετε χρόνο να μελετήσετε τις ετικέτες προϊόντων, τις τεχνικές πληροφορίες, τα διαγράμματα σταθερότητας και τις κλινικές δοκιμές. Ένας από τους καλύτερους τρόπους να διαπιστωθεί εάν ένα προβιοτικό λειτουργεί είναι η άποψη που έχουν οι καταναλωτές. Βεβαιωθείτε ότι το προβιοτικό που έχετε επιλέξει έχει θετικές κριτικές. Ιδανικά θα πρέπει να μπορείτε να αναζητήσετε κριτικές στο διαδίκτυο και να δείτε πρόσφατα, θετικά σχόλια σχετικά με το συγκεκριμένο προβιοτικό προϊόν.

10. Αξία

Οι διαφορετικές τεχνικές επισήμανσης στη συσκευασία μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση καθώς  ένα προϊόν μπορεί να αναφέρει "δισεκατομμύρια ανά γραμμάριο" σε αντίθεση με το "ανά κάψουλα". Μια τυπική προβιοτική κάψουλα είναι περίπου 250mg οπότε η λίστα των δισεκατομμυρίων ανά γραμμάριο μπορεί να κάνει ένα προϊόν να εμφανίζεται σε πολύ υψηλότερη δόση από ό, τι στην πραγματικότητα. Άλλοι παράγοντες που οδηγούν σε εσφαλμένη αντίληψη περιλαμβάνουν τις εγγυήσεις του "χρόνου κατασκευής" και φυσικά τα μεγέθη μικρών συσκευασιών και τις υψηλές ημερήσιες δοσολογίες. Ο μόνος τρόπος για να διαλέξουμε το προϊόν που αξίζει, είναι να συγκρίνουμε τη διάρκεια ζωής , τον αριθμό στελεχών ανά κάψουλα και φυσικά την ποιότητα τους. Μην επιλέγετε απλά την φαινομενικά φθηνότερη επιλογή…